Ingyenes kiszállítás 20 000 Ft vásárlás fölött!  60 nap cseregarancia!
+3630 525 6711
12tipp En

14 tipp, hogy harisnyáid tartósabbak legyenek

Ha betartasz pár szabályt, akkor akár évekkel is megnövelheted harisnyáid élettartamát. Sokszor egészen apróságok is számítanak, amiknek lehet nem is tulajdonítasz jelentőséget.

A lenti lista nem csak a Virivee, hanem hanem minden harisnyára vonatkozik.

 1. Soha ne mosd vagy centrifugázd ki őket mosózsák használata nélkül. Mindenkinek azt ajánljuk, ha sokáig szeretné, hogy a harisnyái tartósak legyenek, akkor kézzel mossa hideg vagy langyos vízben azokat. Vannak olyan helyzetek, amikor nincs erre ideje az embernek, ekkor max 30 fokos programra bedobhatjuk mosógépbe is, de mindenképpen használjunk mosózsákot vagy egy kispárnahuzatot, lényeg hogy be lehessen gombolni/patentolni és megakadályozza, hogy a harisnya megnyúljon, esetleg összegabalyodjon más ruhadarabbal. Önmagában egy mosás-centrifugálástól egyébként nem megy tönkre egyik harisnya sem, de ha korábban valahol már picit megkarcolódott (pl. egy kiszálkásodott szék, asztal szélén) akkor ezeknél a nem látható sérüléseknél könnyen elpattanhat a szál és máris kész a luk.
 2. Ne húzd fel a harisnyát kirepedezett sarokra. A sarkon annyira megvastagodhat a bőr, hogy egy berepedt sarok szó szerint elvághatja a vékonyabb 10-40 denes harisnyák anyagát. Ha esténként lefekvéskor bekened a sarkadat zsíros krémmel, akkor megakadályozhatod, hogy kirepedezzen, egyébként meg a közhiedelemmel ellentétben a pedikűrös nem tartozik a luxusdolgok közé, érdemes havonta egyszer elmenni, főleg mert a manikűrrel ellentétben otthon házilag, helyes módon kevesen tudják elvégezni.
 3. Az előző ponthoz hasonló: ne vedd fel/le a harisnyádat betört körömmel. Ha észrevetted, hogy a körmöd valahol megsérült, akkor reszeld le azt a részt, vagy ragaszd le addig amíg felveszed a harisnyát. Ha nagyon száraz a kezed vagy ki van repedezve, akkor mielőtt elkezdenél öltözködni kend be krémmel, hogy megpuhuljon, nehogy felsértse a harisnyát (főleg a vékony harisnyáknál érdemes erre figyelni).
 4. Ne viseld a harisnyádat téli csizmában/cipőben magában, vegyél fel a harisnyán felülre egy titokzoknit, bokazoknit. Ha nem közvetlenül a harisnya dörzsölődik a cipőhöz azzal nagyban megnövelhetjük az élettartamát.
 5. Ha vendégségbe mész harisnyában és felmerül, hogy lehet, hogy le kell venned a cipődet, legyen nálad egy boka/titokzokni a harisnyával megegyező színben, hátha nincs az adott helyen (elegendő) vendégpapucs.
 6. Sok cipőben van olyan címke (belső talpán, csizmák szárában), ami felsértheti az érzékenyebb harisnyákat (főleg a 10-40 denes harisnyákat), érdemes új cipő vásárlása után ezeket a címkéket eltávolítani  vagy, ha nem lehet akkor leragasztani.
 7. Mosáskor mindig hideg vizes öblítéssel végezz, ezután hagyd lógatva csöpögni, vagy csavard törülközőbe a harisnyát.
 8. Előző pont folytatása: mosás után ne kézzel csavard ki a harisnyából a vizet. Érdemes egy törülközőbe beletenni a harisnyát, majd a törülközőt kicsavarni. Vagy kicsavarás nélkül hagyni, hogy a harisnya kicsöpögje magát és megszáradjon.
 9. Otthon öltözködéskor ne mászkálj cipő/papucs nélkül kőpadlón, se parkettán, mert könnyen felsérthetik a harisnya talpát. Viselj olyankor papucsot vagy csak vegyél fel egy zoknit addig amíg bele nem bújsz a cipődbe. Azért sem érdemes padlón harisnyában mászkálni, mert koszos lehet a harisnya talpa (még egy fekete harisnyáé is), amit beleken a cipőbe bújáskor a cipő bélésébe, és következő alkalommal egy világosabb harisnyádat megfoghatja így a cipő belsejében lerakódott kosz. (Előfordult már, hogy koszos lett a vadiúj harisnyád talpa a cipődben – lábujjaknál kis fekete nyomok? -, amit akkor vettél fel először? Na ezért!)
 10. Ne hordj harisnyát hosszú lábkörömmel. Sokan nyáron hosszabbra hagyják a lábkörmüket nőni, hogy szebben mutasson a szandálokban, nekik szól, hogy amikor beköszönt a harisnyás idő, akkor itt az ideje megszabadulni a hosszabb körmöktől, úgysincs már lehetőség mutogatni azokat, viszont a harisnyák nagy kárát láthatják.
 11. Tároláskor érdemes a harisnyákat egyenként egy-egy simítózáras tasakba beletenni (válassz akkora zacskót, amibe könnyen bele tudod tenni a harisnyát, de ne legyen túl nagy). Ebből a levegőt kinyomva kis helyet foglal, könnyen egymás mögé lehet tenni őket, látszik, hogy mi van benne és kevésbé sérülhetnek meg, mint amikor kiválasztod a kupacból, hogy melyiket szeretnéd felvenni. Ez a megoldás akkor is jó ha vegyes fehérneműs fiókban tárolod őket (így egyből megtalálod a harisnyákat, mert azok kis zacskóban vannak), vagy ha sok harisnyád van és szeretnéd áttekinthetően kezelni azokat.
 12. Ha észrevetted, hogy valahol megsérült a harisnya, de még nem futott le a szem (nem mindegyik harisnyán fut ám le a szem, inkább a vékonyabb 10-40 denes harisnyákra jellemző, a vastagabbak kötése már jól tolerálja a sérüléseket), érdemes a luk környékét gyorsan egy színtelen körömlakkal bekenni, és megvárni amíg megköt, ez rögzíti a szemeket, és utána már biztos, hogy nem fog tovább bővülni a lyuk rajta. Ha a sérülés nem látható helyen van, nyugodtan lehet akár még hónapokig is továbbviselni a sérült darabot.
 13. Míg azt a többség tudja, hogy a harisnyát nem úgy veszünk fel mint egy nadrágot, hogy egyből beledugjuk az egész lábunkat (hanem a felgörgetett harisnyát először a lábfejre, majd az lábszáradra és a combodra, majd a csípődre kell felhúzni szépen), azt már kevesebben tudják, hogy amennyiben felvették a harisnyát, és érzik, hogy nem húzták fel eléggé, mert a lábuk között vagy fenéknél még nincs fent teljesen, akkor nem szabad fent a derékrészt huzigálni, hanem vissza kell görgetni le addig a pontig, ahol úgy érződik, hogy enged még a harisnya anyaga és ott jobban felhúzni, mint legutóbbi alkalommal.
 14. Ha olyan helyre megyünk, ahol elképzelhető, hogy sorjás, szálkás szélű az asztal vagy a szék (pl. kocsma vagy ahol régi bútortok vannak), leülés előtt érdemes végigsimítani kézzel, hogy a szék széle sima-e, illetve az asztal alsó pereme, ahova a harisnyánk odaérhet. Ha érdes a felület, akkor érdemes másik széket nézni, esetleg odébb ülni, vagy ráülni valami pulóverre, plédre vagy ha az asztallap széle érdes, akkor az ölünkbe teríteni valamit.

Ha van még olyan tippetek, amit megosztanátok velünk és másokkal, akkor hozzászólásként írjátok meg a cikk alatt.

Pályázat logó